Archiv autora: Dáša

Ovocný kváskový koláč

U kváskového těsta docílíme přesně to, co od něj očekáváme – tak věřte i ve sladké pečení. Tenhle koláč u nás doma zmizel závratným tempem.

Suroviny:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce slunečnicového oleje 
  • 1 lžíce domácího žitného kvásku
  • 1/2 lžíce skořice
  • 1 lžička kůry z citronu
  • špetka nerafinované soli
  • ovoce dle sezóny
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 50 g mandlí
  • drobenka (hrubá mouka, máslo, třtinový cukr)

V půl hrnku teplé vody rozmícháme med, kvásek a olej.

Do mísy dáme mouku, rozmíchaný kvásek s medem a olejem, špetku soli. Vymícháme hutnou konzistenci a necháme 4 hodiny kvasit v teple.

Po 4 hodinách vmícháme do těsta skořici a kůru z citronu.

Zapékací formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, vložíme těsto, které pokapeme olejem a rukama namočenýma v oleji rozprostřeme. Na povrch položíme ovoce. Posypeme drobenkou.

_2042573

 

 

 

 

 

Nečekáme na další kynutí a hned dáme péct do trouby na 200 ºC prvních 5 minut, pak teplotu snížíme na 150 ºC  a pečeme dalších cca 35 minut.

_2042578

Facebooktwittermail

Oříškové kytičky

Když oči nevidí, když uši neslyší,
zima se první od poslední neliší…

A teď už recept na oříškové kytičky.
Pečení s dětmi přísně doporučeno! Je to ohromná zábava 🙂

Ingredience:

100 g celozrnné špaldové mouky bio
  40 g pohankové mouky bio
100 g jemného třtinového cukru s melasou
100 g másla
100 g mletých lískových oříšků
       2 žloutky
vajíčko na potření a celé lískové oříšky na zdobení

Postup přípravy:
Těsto propracujte, podle potřeby přidejte mouku. Alespoň dvě hodiny nechte odpočinout v lednici. Z kusů těsta vyválejte silnější válečky a nakrájejte na stejně velké kousky. Skládejte na plech vždy 3 ks k sobě do trojlístku. Jednotlivé kuličky mírně přimáčkněte. Na závěr potřete kytičky rozšlehaným vajíčkem a ozdobte celým lískovým oříškem. Pečte ve středně vyhřáté troubě.
Kytičky

Facebooktwittermail

Pšeničný chléb z chorvatské mouky

Domácí pečení umožňuje vytvořit chleba, jaký nikde nekoupíte. Každý nový bochník má svůj příběh a navíc, vždy máte pod kontrolou vše, co váš voňavý výtvor obsahuje.

Tentokrát jsem použila mouku, kterou jsem si přivezla z dovolené. Další ingredience jsou už klasika…

Suroviny na jeden bochník:
250 g celozrnné pšeničné mouky
250 g pšeničné mouky Osiek
1 balení droždí Alnatura
1/2 balení sušeného kvásku Alnatura
1 1/2 lžičky mořské soli
350 ml vlažné vody
1 lžička kmínu
Koření na chléb Alnatura

Všechny suroviny smícháme  a cca 5 minut hněteme do hladkého těsta. Těsto necháme kynout na teplém místě přibližně 20 minut. Poté opět dobře prohněteme. Těsto dáme do vysypané ošatky a necháme cca 20 minut odpočinout. _8011964

 

 

 

 

Pečeme v předehřáté troubě na 250 °C asi 10 minut a poté dopékáme 20 – 30 minut na 200 °C.

PS: The palm trees fall into the sea and the tide is blue…

Facebooktwittermail

Žloutkové věnečky

Lety prověřený recept naší babičky. Věnečky připravuje z odpalovaného těsta, plní pudinkovým krémem a zdobí cukrovou polevou.

Ingredience:

Na odpalované těsto:
300 g hrubé mouky
250 g Hery
1/2 litru vody
7 ks vajec
špetka soli
Na pudinkový krém:
1 litr mléka
250 g másla
200 g moučkového cukru
4 lžíce rumu
4 sáčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
Na cukrovou polevu:
130 g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
trpělivost 🙂

Začínáme náplní:
Uvaříme 1 litr mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 žloutky, 20 dkg moučkového cukru. Do vychladlého pudingu šlehačem zapracujeme tuhé máslo z lednice. Přidáme 5 lžic rumu.

Těsto:
1. Do hrnce dáme vařit 1/2 litru vody, 1/2 lžičky soli a kostku Hery. Jakmile se Hera rozpustí, přisypeme 30 dkg hrubé mouky a za stálého míchání vše povaříme cca 5 minut, pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout.
2. Do vychladlé hmoty přidáváme postupně 7 vajec. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat (cca 2 minuty), teprve pak do něj rozklepneme další.
3. Hotové těsto dáme do cukrářského sáčku na zdobení a na vymazaný plech tvoříme vyšší věnečky.
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.
5. Ještě teplé věnečky rozkrojíme pilníkovým nožem.
6. Vychladlé věnečky plníme krémem a přelijeme cukrovou polevou.

Cukrová poleva:
13 dkg moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu.
Mícháme dohladka, aby byla poleva lesklá (cca 15 minut).

 

Facebooktwittermail

Svatební koláčky

Žádná pouť, posvícení a především svatební hostina se bez nich neobejde 🙂

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky

Kvásek:

  • 40 dkg teplého mléka
  • 15 dkg cukru
  • 3 kostky droždí (pokojová teplota)

Dále si připravíme:

  • 25 dkg řepkového oleje
  • 6 žloutků
  • lžička soli
  • Mixujeme přibližně 2 minuty

Tvarohová náplň – (10 ks balených tvarohů, ne z vaničky!)

6 žloutků, sníh, mléko dle tuhosti tvarohu, 2 vanilkové pudinky, citronová kůra, vanilkový cukr a cukr moučka dle potřeby.

Postup:

Do mísy dáme menší množství mouky jako základ a postupně přiléváme trochu kvásku, trochu olejové směsi a zase mouku, dokud je co přidávat. Zaděláváme alespoň 15 minut, tím získá těsto správnou pružnost a hladkost.
Necháme kynout.Výroba

Z vykynutého těsta vykrajujeme malé kousky a tvoříme kuličky. Ty necháme opět krátce kynout. Malou skleničkou vytvarujeme kolečka. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme tvarohem, mákem nebo povidly. Třešničkou na koláčích je rozinka nebo mandle. Nazdobené koláčky ještě necháme chvíli kynout na plechu.Pekařky

Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů.

Po vytažení z trouby necháme koláčky vychladnout. Poté potřeme směsí másla, cukru a rumu.

Facebooktwittermail

Makový koláč

Mák obsahuje desetkrát více vápníku než mléčné výrobky a snadno vám tedy pomůže doplnit doporučenou denní dávku. Pokud vás trápí problémy s kostmi, přílišná lámavost, bolavé klouby, zařaďte mák na nějakou dobu do jídelníčku.

Na těsto:

  • 250 g špaldové mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 170 g másla
  • 1 vejce
Mouku smícháme s cukrem a promneme s plátky másla. Přidáme vejce a uhněteme těsto. Pokud nám těsto nedrží pospolu, přidáme jednu až dvě lžíce vody. Prohněteme těsto, přikryjeme fólií a necháme cca 30 minut odpočinout.
Maková náplň:
  • 200 g máku
  • sklenička mléka
  • 3 lžíce medu
  • mandlové plátky
  • rozinky nebo datle
  • vlašské ořechy
  • citrónová kůra (kandovaná)
  • 1 vejce
Umletý mák vsypeme do hrnce, zalijeme přiměřeným množstvím mléka. Mák s Mák (2)mlékem povaříme a odstavíme z tepelného zdroje. Do teplé makové náplně přidáme mandlové plátky, sekané vlašské ořechy, med a kandovanou citrusovou kůru. Do zchladlé náplně přidáme celé vejce a důkladně promícháme. Těsto rozdělíme na dva stejné díly (spodní a horní vrstva). S horní vrstvou si můžete pohrát, např. vytvářet pruhy nebo vánočními vykrajovátky tvořit umělecké dílo 🙂
Náplň nalijeme na koláčové těsto, které předtím propícháme vidličkou, aby se netvořily vzduchové bubliny, a rozhrneme do všech stran.
Poté „doladíme“ druhou vrstvu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
Facebooktwittermail

Celozrnný žitný chléb

Žitný chléb má specifickou, jemně nakyslou chuť. Jeho trvanlivost je však delší díky zvýšenému obsahu kyselin, které brání výskytu plísní.

Suroviny:

  • 250 g žitného kvásku
  • 525 ml vody
  • lžíce sladěnky nebo medu
  • 250 g ovesných, špaldových nebo žitných vloček
  • hrst slunečnicových nebo jiných semínek
  • 400 g celozrnné žitné mouky
  • 15 g soli

Dále potřebujeme chlebovou formu a lžíci olivového oleje.

Kvásek rozmíchám s vodou, medem a vločkami. Poté přidám zbytek surovin (mouka, sůl, semínka) a krátce propracuji. Formu vymažu olivovým olejem. Těsto přemístím do formy a  povrch uhladím. Těsto by mělo dosahovat výšky max. 1 cm od okraje. Formu překryji fólií a nechám kynout minimálně 4 hodiny.

Vykynuté těsto peču na 220 ºC cca 45 minut. Poté chléb vyjmu z formy a nechám dopékat na plechu cca 10 minut.

Upečený chléb nechám vypotit na mřížce. Krájet jej doporučuji až ve chvíli, kdy je zcela vychladlý.

_2141196

Facebooktwittermail

Domácí anýzový chléb s dýňovými semínky

Tento chléb můžete obohatit pokaždé něčím jiným. V tom tkví kouzlo domácího pečení…

Nejdříve si připravíme:
  • 10 g aktivního žitného kvásku
  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 60 g vlažné vody

Suroviny smícháme v misce, tu přikryjeme potravinářskou fólií a odstavíme ji na 12 hodin na teplé místo.

Těsto na bochník 800 g

  • 300 g hladké pšeničné chlebové mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 8 g soli
  • 2,5 g semínek anýzu
  • hrst dýňových semínek
  • 280 až 300 ml vlažné vody
Všechny suroviny smícháme v míse a hněteme je společně asi 5 minut, až vznikne těsto, které je lehce lepivé a není úplně hutné. Vodu přiléváme do těsta postupně. Na závěr do těsta zapracujeme semínka. Připravené těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2½hodiny.
V polovině kynutí těsto odvzdušníme jeho přeložením na polovinu. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Krátce hněteme a postupně vytvoříme základ pro bochník. Ten vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené ošatky, přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny. Ošatku s chlebem můžeme také dát kynout na celou noc do ledničky.
Troubu nahřejeme na 250°C. Poté bochník vyklopíme spojen dolů na horký pečící plech, který byl do té doby, spolu s hrnkem vody, v rozehřáté troubě. Aby měl chléb hladkou kůrku, bochník pomažeme vodou. 20150103_062017~2Pokud bochník nepomažeme vodou, kůrka nebude hladká a lesklá, ale i takový chléb má své kouzlo. Takto ošetřený bochník vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut. poté snížíme teplotu na 200°C a pečeme dalších 20 až 30 minut. Chléb je upečený ve chvíli, kdy poklepem vydává charakteristický dunivý zvuk :).
Upečený chléb přemístíme na rošt a necháme jej vychladnout.

 

Facebooktwittermail

Makový chléb

Pšeničný chléb s použitím žitného kvásku a celým mákem. Ten je nejen jako ozdoba na kůrce, ale také uvnitř.

Nejdříve si připravíme:

30 g aktivního žitného kvásku
100 g pšeničné hladké mouky
100 g vlažné vody

Suroviny smícháme v misce, tu přikryjeme potravinářskou fólií a odstavíme ji na 8 až 12 hodin na teplé místo. Během této doby kvásek zvětší svůj objem asi o necelou čtvrtinu a bude lehce bublat.

Těsto na bochník 800 g
450 g hladké pšeničné chlebové mouky
30 g celozrnné pšeničné mouky
15 g sušeného mléka
15 g celého modrého máku
18 g soli
300 až 325 g vlažné vody
1 lžíce máku na posypání 

Mouky prosejeme, přidáme k nim kvásek, sůl, mák, sušené mléko a část vody a vypracujeme z nich těsto. Vodu přiléváme postupně, těsto by mělo mít spíše hutnější konzistenci. Z uhněteného těsta vytvoříme kouli, kterou dáme do misky vymazané olejem, misku přikryjeme utěrkou a dáme ji na 1½ hodiny na teplé místo. Během kynutí těsto jednou (po 45 minutách) odvzdušníme jeho přeložením. _C061054Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, roztáhneme na čtverec a překládáním okrajů ke středu vytvarujeme bochník. Bochník vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené pedigové ošatky (velikost cca 1 kg těsta), přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Ošatku s chlebem můžeme dát také kynout na celou noc do ledničky – ošatku s připraveným nevykynutým těstem přikryjeme utěrkou nebo vložíme do igelitové tašky a na 8 až 10 hodin ji dáme do ledničky. Z ledničky a igelitové tašky chleba vytáhneme ½ hodiny před pečením.

_C061069Před samotným pečením nahřejeme troubu na 250°C. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Proto dáme do trouby malý plechový hrnek s vařící vodou. Po nahřátí trouby vyklopíme těsto spojem dolů na pečící plech, potřeme vodou a posypeme mákem. Po vložení chleba do trouby snížíme teplotu na 230°C, pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 20 minut. Upečený chléb necháme vychladnout na roštu.
Facebooktwittermail

Domácí sýr aneb „Na počátku bylo mléko“ :)

Domácí sýr – postup

_1110589
1) 15 l mléka ohřát na 27 stupňů
2) přidání startovací kultury – na 15 l mléka, půl kelímku zakysané smetany (zozkvrdlat v hrnečku mléka)_1110590
3) 45 minut nechat zákys působit
4) Ohřát na 32 stupňů
5) Přidat siřidlo – na 15 l mléka 1 ml siřidla (doporučení – siřidlo smícháme s vodou a pomalu lijeme do mléka)
6) Čekáme 45 minut, až mléko zhoustne
7) Zpudingovatělou hmotu v hrnci nakrájet a nechat 15-20 minut odstát
8) Po 20 minutách znovu důkladně prořezat
9) Nařezanou hmotu cca 10 minut promíchávat
10) Syřeninu zahřát na 37 stupňů
11) Odebereme 10% syřeniny a zpět vlijeme 5% vody se stejnou teplotou
12) Zahřejeme na 39 stupňů a necháme odpočinout cca 45 minut. Průběžně promícháváme, aby se netvořily velké hroudy

_111059413) Syřeninu dáme do forem (sítkem). Skládáme na sebe. Přibližně po půl hodině měníme misky, aby se všechny zbavily syrovátky.. Necháme odkapávat 12-24 hodin v pokojové teplotě

_1110595

_1120598

14) Po 24 hodinách nasolíme ze všech stran  (případně použijeme 20% solný roztok), 48 hodin necháme odležet v lednici
Facebooktwittermail