Tento chléb můžete obohatit pokaždé něčím jiným. V tom tkví kouzlo domácího pečení…
Nejdříve si připravíme:
- 10 g aktivního žitného kvásku
- 100 g pšeničné hladké mouky
- 60 g vlažné vody
Suroviny smícháme v misce, tu přikryjeme potravinářskou fólií a odstavíme ji na 12 hodin na teplé místo.
Těsto na bochník 800 g
- 300 g hladké pšeničné chlebové mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 8 g soli
- 2,5 g semínek anýzu
- hrst dýňových semínek
- 280 až 300 ml vlažné vody
Všechny suroviny smícháme v míse a hněteme je společně asi 5 minut, až vznikne těsto, které je lehce lepivé a není úplně hutné. Vodu přiléváme do těsta postupně. Na závěr do těsta zapracujeme semínka. Připravené těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2½hodiny.
V polovině kynutí těsto odvzdušníme jeho přeložením na polovinu. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Krátce hněteme a postupně vytvoříme základ pro bochník. Ten vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené ošatky, přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny. Ošatku s chlebem můžeme také dát kynout na celou noc do ledničky.
Troubu nahřejeme na 250°C. Poté bochník vyklopíme spojen dolů na horký pečící plech, který byl do té doby, spolu s hrnkem vody, v rozehřáté troubě. Aby měl chléb hladkou kůrku, bochník pomažeme vodou. Pokud bochník nepomažeme vodou, kůrka nebude hladká a lesklá, ale i takový chléb má své kouzlo. Takto ošetřený bochník vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut. poté snížíme teplotu na 200°C a pečeme dalších 20 až 30 minut. Chléb je upečený ve chvíli, kdy poklepem vydává charakteristický dunivý zvuk :).
Upečený chléb přemístíme na rošt a necháme jej vychladnout.