Stručná historie kávy
V Persii ji popíjeli už od 9. století. V Arábii si získala hrdý titul „víno islámu“. Nejstarší kavárna v Evropě byla otevřena roku 1647 v Benátkách na náměstí v. Marka. V Praze se černá dáma objevila poprvé kolem roku 1700 a nabízel ji potulný Arab z Damašku…
Herajtova kavárna
Jelikož ke každému správnému Café obchůdku patří dobrá káva, hledám již delší čas recept na chutnou, černohnědou, voňavě kouřící a dostatečně silnou kofeinovou náplň ristretto šálku.
První pokusy směřovaly k všelijakým presovačům, ale žádný z cenově přístupnějších se ani nepřiblížil chuti, kterou nabízí např. kávy podávané v italských či chorvatských kavárnách.
Až jsem před časem objevil v Ikee jednoduchý „neautomatický“ pressovač (konvici) RÅDIG. Od té doby hledám na internetu informace laboruji s přípravou a hledám optimální výslednou chuť. Pro originální výsledek je třeba skloubit spoustu činností:
- Objevit a uskladnit ta správná, chutná kávová zrna
- Umlít kávu na ideální konzistenci
- Ušlehat husté mléko
- Najít příjemný design hrnků
- Umět správně podat kávu, mléko případně vodu na zapití
- Najít lidi, kteří mají chuť prožít nad šálkem příjemné chvíle
Podrobnější popis jednotlivých bodů bude v příštích příspěvcích.