Ovocný kváskový koláč

U kváskového těsta docílíme přesně to, co od něj očekáváme – tak věřte i ve sladké pečení. Tenhle koláč u nás doma zmizel závratným tempem.

Suroviny:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce slunečnicového oleje 
  • 1 lžíce domácího žitného kvásku
  • 1/2 lžíce skořice
  • 1 lžička kůry z citronu
  • špetka nerafinované soli
  • ovoce dle sezóny
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 50 g mandlí
  • drobenka (hrubá mouka, máslo, třtinový cukr)

V půl hrnku teplé vody rozmícháme med, kvásek a olej.

Do mísy dáme mouku, rozmíchaný kvásek s medem a olejem, špetku soli. Vymícháme hutnou konzistenci a necháme 4 hodiny kvasit v teple.

Po 4 hodinách vmícháme do těsta skořici a kůru z citronu.

Zapékací formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, vložíme těsto, které pokapeme olejem a rukama namočenýma v oleji rozprostřeme. Na povrch položíme ovoce. Posypeme drobenkou.

_2042573

 

 

 

 

 

Nečekáme na další kynutí a hned dáme péct do trouby na 200 ºC prvních 5 minut, pak teplotu snížíme na 150 ºC  a pečeme dalších cca 35 minut.

_2042578

Facebooktwittermail

Napsat komentář