Domácí sýr aneb „Na počátku bylo mléko“ :)

Domácí sýr – postup

_1110589
1) 15 l mléka ohřát na 27 stupňů
2) přidání startovací kultury – na 15 l mléka, půl kelímku zakysané smetany (zozkvrdlat v hrnečku mléka)_1110590
3) 45 minut nechat zákys působit
4) Ohřát na 32 stupňů
5) Přidat siřidlo – na 15 l mléka 1 ml siřidla (doporučení – siřidlo smícháme s vodou a pomalu lijeme do mléka)
6) Čekáme 45 minut, až mléko zhoustne
7) Zpudingovatělou hmotu v hrnci nakrájet a nechat 15-20 minut odstát
8) Po 20 minutách znovu důkladně prořezat
9) Nařezanou hmotu cca 10 minut promíchávat
10) Syřeninu zahřát na 37 stupňů
11) Odebereme 10% syřeniny a zpět vlijeme 5% vody se stejnou teplotou
12) Zahřejeme na 39 stupňů a necháme odpočinout cca 45 minut. Průběžně promícháváme, aby se netvořily velké hroudy

_111059413) Syřeninu dáme do forem (sítkem). Skládáme na sebe. Přibližně po půl hodině měníme misky, aby se všechny zbavily syrovátky.. Necháme odkapávat 12-24 hodin v pokojové teplotě

_1110595

_1120598

14) Po 24 hodinách nasolíme ze všech stran  (případně použijeme 20% solný roztok), 48 hodin necháme odležet v lednici
Facebooktwittermail

Napsat komentář