Žitný chléb má specifickou, jemně nakyslou chuť. Jeho trvanlivost je však delší díky zvýšenému obsahu kyselin, které brání výskytu plísní.
Suroviny:
- 250 g žitného kvásku
- 525 ml vody
- lžíce sladěnky nebo medu
- 250 g ovesných, špaldových nebo žitných vloček
- hrst slunečnicových nebo jiných semínek
- 400 g celozrnné žitné mouky
- 15 g soli
Dále potřebujeme chlebovou formu a lžíci olivového oleje.
Kvásek rozmíchám s vodou, medem a vločkami. Poté přidám zbytek surovin (mouka, sůl, semínka) a krátce propracuji. Formu vymažu olivovým olejem. Těsto přemístím do formy a povrch uhladím. Těsto by mělo dosahovat výšky max. 1 cm od okraje. Formu překryji fólií a nechám kynout minimálně 4 hodiny.
Vykynuté těsto peču na 220 ºC cca 45 minut. Poté chléb vyjmu z formy a nechám dopékat na plechu cca 10 minut.
Upečený chléb nechám vypotit na mřížce. Krájet jej doporučuji až ve chvíli, kdy je zcela vychladlý.