Celozrnný žitný chléb

Žitný chléb má specifickou, jemně nakyslou chuť. Jeho trvanlivost je však delší díky zvýšenému obsahu kyselin, které brání výskytu plísní.

Suroviny:

  • 250 g žitného kvásku
  • 525 ml vody
  • lžíce sladěnky nebo medu
  • 250 g ovesných, špaldových nebo žitných vloček
  • hrst slunečnicových nebo jiných semínek
  • 400 g celozrnné žitné mouky
  • 15 g soli

Dále potřebujeme chlebovou formu a lžíci olivového oleje.

Kvásek rozmíchám s vodou, medem a vločkami. Poté přidám zbytek surovin (mouka, sůl, semínka) a krátce propracuji. Formu vymažu olivovým olejem. Těsto přemístím do formy a  povrch uhladím. Těsto by mělo dosahovat výšky max. 1 cm od okraje. Formu překryji fólií a nechám kynout minimálně 4 hodiny.

Vykynuté těsto peču na 220 ºC cca 45 minut. Poté chléb vyjmu z formy a nechám dopékat na plechu cca 10 minut.

Upečený chléb nechám vypotit na mřížce. Krájet jej doporučuji až ve chvíli, kdy je zcela vychladlý.

_2141196

Facebooktwittermail

Napsat komentář