Makový koláč

Mák obsahuje desetkrát více vápníku než mléčné výrobky a snadno vám tedy pomůže doplnit doporučenou denní dávku. Pokud vás trápí problémy s kostmi, přílišná lámavost, bolavé klouby, zařaďte mák na nějakou dobu do jídelníčku.

Na těsto:

  • 250 g špaldové mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 170 g másla
  • 1 vejce
Mouku smícháme s cukrem a promneme s plátky másla. Přidáme vejce a uhněteme těsto. Pokud nám těsto nedrží pospolu, přidáme jednu až dvě lžíce vody. Prohněteme těsto, přikryjeme fólií a necháme cca 30 minut odpočinout.
Maková náplň:
  • 200 g máku
  • sklenička mléka
  • 3 lžíce medu
  • mandlové plátky
  • rozinky nebo datle
  • vlašské ořechy
  • citrónová kůra (kandovaná)
  • 1 vejce
Umletý mák vsypeme do hrnce, zalijeme přiměřeným množstvím mléka. Mák s Mák (2)mlékem povaříme a odstavíme z tepelného zdroje. Do teplé makové náplně přidáme mandlové plátky, sekané vlašské ořechy, med a kandovanou citrusovou kůru. Do zchladlé náplně přidáme celé vejce a důkladně promícháme. Těsto rozdělíme na dva stejné díly (spodní a horní vrstva). S horní vrstvou si můžete pohrát, např. vytvářet pruhy nebo vánočními vykrajovátky tvořit umělecké dílo 🙂
Náplň nalijeme na koláčové těsto, které předtím propícháme vidličkou, aby se netvořily vzduchové bubliny, a rozhrneme do všech stran.
Poté „doladíme“ druhou vrstvu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
Facebooktwittermail

Napsat komentář