Žádná pouť, posvícení a především svatební hostina se bez nich neobejde 🙂
Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
Kvásek:
- 40 dkg teplého mléka
- 15 dkg cukru
- 3 kostky droždí (pokojová teplota)
Dále si připravíme:
- 25 dkg řepkového oleje
- 6 žloutků
- lžička soli
- Mixujeme přibližně 2 minuty
Tvarohová náplň – (10 ks balených tvarohů, ne z vaničky!)
6 žloutků, sníh, mléko dle tuhosti tvarohu, 2 vanilkové pudinky, citronová kůra, vanilkový cukr a cukr moučka dle potřeby.
Postup:
Do mísy dáme menší množství mouky jako základ a postupně přiléváme trochu kvásku, trochu olejové směsi a zase mouku, dokud je co přidávat. Zaděláváme alespoň 15 minut, tím získá těsto správnou pružnost a hladkost.
Necháme kynout.
Z vykynutého těsta vykrajujeme malé kousky a tvoříme kuličky. Ty necháme opět krátce kynout. Malou skleničkou vytvarujeme kolečka. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme tvarohem, mákem nebo povidly. Třešničkou na koláčích je rozinka nebo mandle. Nazdobené koláčky ještě necháme chvíli kynout na plechu.
Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů.
Po vytažení z trouby necháme koláčky vychladnout. Poté potřeme směsí másla, cukru a rumu.