Žloutkové věnečky

Lety prověřený recept naší babičky. Věnečky připravuje z odpalovaného těsta, plní pudinkovým krémem a zdobí cukrovou polevou.

Ingredience:

Na odpalované těsto:
300 g hrubé mouky
250 g Hery
1/2 litru vody
7 ks vajec
špetka soli
Na pudinkový krém:
1 litr mléka
250 g másla
200 g moučkového cukru
4 lžíce rumu
4 sáčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
Na cukrovou polevu:
130 g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
trpělivost 🙂

Začínáme náplní:
Uvaříme 1 litr mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 žloutky, 20 dkg moučkového cukru. Do vychladlého pudingu šlehačem zapracujeme tuhé máslo z lednice. Přidáme 5 lžic rumu.

Těsto:
1. Do hrnce dáme vařit 1/2 litru vody, 1/2 lžičky soli a kostku Hery. Jakmile se Hera rozpustí, přisypeme 30 dkg hrubé mouky a za stálého míchání vše povaříme cca 5 minut, pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout.
2. Do vychladlé hmoty přidáváme postupně 7 vajec. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat (cca 2 minuty), teprve pak do něj rozklepneme další.
3. Hotové těsto dáme do cukrářského sáčku na zdobení a na vymazaný plech tvoříme vyšší věnečky.
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.
5. Ještě teplé věnečky rozkrojíme pilníkovým nožem.
6. Vychladlé věnečky plníme krémem a přelijeme cukrovou polevou.

Cukrová poleva:
13 dkg moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu.
Mícháme dohladka, aby byla poleva lesklá (cca 15 minut).

 

Facebooktwittermail

Napsat komentář