Lety prověřený recept naší babičky. Věnečky připravuje z odpalovaného těsta, plní pudinkovým krémem a zdobí cukrovou polevou.
Ingredience:
Na odpalované těsto: | |
300 g | hrubé mouky |
250 g | Hery |
1/2 litru | vody |
7 ks | vajec |
špetka soli | |
Na pudinkový krém: | |
1 litr | mléka |
250 g | másla |
200 g | moučkového cukru |
4 lžíce | rumu |
4 sáčky | pudinkového prášku s vanilkovou příchutí |
Na cukrovou polevu: | |
130 g | moučkového cukru |
1 lžíce | horké vody |
1 lžíce | rumu |
trpělivost 🙂 |
Začínáme náplní:
Uvaříme 1 litr mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 žloutky, 20 dkg moučkového cukru. Do vychladlého pudingu šlehačem zapracujeme tuhé máslo z lednice. Přidáme 5 lžic rumu.
Těsto:
1. Do hrnce dáme vařit 1/2 litru vody, 1/2 lžičky soli a kostku Hery. Jakmile se Hera rozpustí, přisypeme 30 dkg hrubé mouky a za stálého míchání vše povaříme cca 5 minut, pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout.
2. Do vychladlé hmoty přidáváme postupně 7 vajec. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat (cca 2 minuty), teprve pak do něj rozklepneme další.
3. Hotové těsto dáme do cukrářského sáčku na zdobení a na vymazaný plech tvoříme vyšší věnečky.
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.
5. Ještě teplé věnečky rozkrojíme pilníkovým nožem.
6. Vychladlé věnečky plníme krémem a přelijeme cukrovou polevou.
Cukrová poleva:
13 dkg moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu.
Mícháme dohladka, aby byla poleva lesklá (cca 15 minut).